Miejsca, w których uprawia się myślenie. Działalność czasopism kulturalnych w Polsce po 1989 roku - Nolbrzak, Renata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
Po 1989 roku, wraz z otwarciem granic, pojawieniem się wolnego rynku oraz zniknięciem w Polsce cenzury, blokującej niezależną twórczość nastąpiło ożywienie w sferze kultury. Ważnymi animatorami życia kulturalnego, szczególnie w obrębie literatury stały się środowiska związane z pismami kulturalnymi. W latach 90. nastąpił ogromny wysyp nowo powstających czasopism. Ich znaczenia nie można przecenić. To właśnie czasopisma wypromowały wielu wybitnych autorów oraz były inicjatorami najciekawszych zjawisk literackich w Polsce po 1989 roku. Wiele z tych pism ukazuje się regularnie do dziś, wiele tytułów jednak upadło, często z ekonomicznych względów. W ciągu minionych dwudziestu kilku lat pisma kulturalne, wydawane najczęściej przez stowarzyszenia i fundacje, były finansowane z różnych źródeł, głównie dotacji samorządowych i ministerialnych. W roku 2011 Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego przyznało dotację na działalność czasopism kulturalnych tylko 47 redakcjom, a zasady rozdysponowywania środków są niejasne i w niewielkim stopniu uwzględniają wartość artystyczną pism.