Wątki antysemickie w „Kurierze Łódzkim” w okresie międzywojennym - Hrycek, Miłosz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2012)
„Kurier Łódzki”, zasłużony dla kultury łódzkiej dziennik o bogatej tradycji wydawniczej, był jednym z najważniejszych czasopism międzywojnia. Dzięki m.in. działalności Jana Stypułkowskiego, właściciela „Kuriera”, Łódź dość szybko przestała być traktowana jako tylko prowincjonalny ośrodek wydawniczy. Łódzkie dzienniki, poprzez rozszerzanie swojego zasięgu, zdobywały rynek czytelniczy w innych regionach kraju. Wydawnictwa Stypułkowskiego, w tym najważniejszy dla koncernu „Kurier Łódzki”, wywarły istotny wpływ na rozwój łódzkiej prasy. Dziennik Stypułkowskiego konsekwentnie realizował redakcyjną politykę, zgodną z ewolucją pisma. Jednak pismo przez cały okres programowo prezentowało wartości narodowo-katolickie. Wobec mniejszości narodowych stanowisko było jednoznaczne, zwłaszcza wobec mniejszości żydowskiej. Antysemicka retoryka najbardziej zauważalna była w pierwszych latach II Rzeczpospolitej. Stopniowo zmieniała się na bardziej merytoryczną, jednak nie można jej określić mianem obiektywnej.