Styl muzycznego dyskursu medialnego - Duskajewa, Lilija R. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2013)
Autorka rozpatruje dziennikarstwo jako dwufazową działalność: odzwierciedlającą rzeczywistość i wpływającą nań (stymulowanie aktywności społecznej). Przedstawia typologię informacyjnych gatunków prasowych (odnoszące się do rzeczywistości; oceniające rzeczywistość i cudze poglądy; perswazyjne – odnoszące się do problemów społecznych). Recenzja – bo o niej mowa w artykule – w muzycznym dyskursie medialnym podejmuje estetyczną ocenę utworu i jego wykonania (brzmienie i interpretacja). Na przykładzie tekstu prasowego Autorka analizuje zawartość tematyczną recenzji (instrument, wykonawca, sam utwór), środki leksykalno-stylistyczne oddające dźwięki i znaczenia oraz emocjonalny sposób wyrażania pochwał i zarzutów.