Izrael Rabon – cudowne dziecko żydowskiej Łodzi - Olejnik, Izabela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2013)
W artykule omówiono życie i twórczość Izraela Rabona, jednego z najważniejszych łódzkich pisarzy literatury żydowskiej oraz jego udział w tworzeniu środowiska literackiego w Łodzi. Przedstawiono najważniejsze jego dzieła: Ulicę, która jako jedyna z całej jego twórczości została przełożona na język polski, Bałuty oraz reportaż zatytułowany Szkice z 1939 roku.