Kalejdoskop łódzki. Obraz Łodzi i okolic we fraszkach Jana Izydora Sztaudyngera - Nawrocka, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie fraszek i kilku drobnych utworów Jana Izydora Sztaudyngera oscylujących wokół tematyki związanej z Łodzią. Najczęściej podejmowane przez poetę zagadnienia zobrazowane w piórkach łódzkich zostały podzielone na sześć kategorii: miasto kominów, początki i rozwój Łodzi, Łódź i przyroda, łódzkie arterie, kawiarnie oraz negatywne cechy łodzian. Wyszczególnione kwestie przeanalizowano w kontekście tkanki miejskiej i biografii poety, ilustrując wybranymi fraszkami.