Działania organizacji społecznych w walce z bezdomnością i zaniedbaniem dzieci w Ukraińskiej SRR w latach dwudziestych XX wieku - Bilokon, Anastasiia (Przegląd Nauk Historycznych, 2020)
W artykule opisano działania organizacji społecznych w walce z bezdomnością i zaniedbaniem dzieci w ZSRR w latach dwudziestych XX wieku, ukazując mechanizm ich funkcjonowania. Udowodniono, że organizacje społeczne aktywnie angażowały się w walkę z bezdomnością, różnego rodzaju zaniedbaniami i przestępczością nieletnich. Udzielały indywidualnej pomocy sierotom i półsierotom oraz zajmowały się zapobieganiem bezdomności. Organizacje te roztaczały także patronat, pomagały w utrzymaniu placówek opiekuńczo-wychowawczych, uczestniczyły w tworzeniu placówek dla dzieci bezrobotnych, zapewniały ochronę praw pracowniczych nieletnich.