Wietnam i Syjam: od przyjaźni do konfrontacji (1802–1835) - Nguyen, Dinh Co; Tran, Xuan Hiep; Nguyen, Tuan Binh (Przegląd Nauk Historycznych, 2024)
W artykule przedstawiono zmiany, jakie nastąpiły w stosunkach między Wietnamem a Syjamem na początku XIX w., w okresie panowania dwóch pierwszych królów z dynastii Nguyen: Gia Longa i Minh Manga. Ze względu na uwarunkowania historyczne oraz trapiące oba kraje problemy wewnętrzne, przez pierwsze dwie dekady XIX w. Wietnam i Syjam utrzymywały przyjazne stosunki, wspierając się nawet w obliczu zagrożeń zewnętrznych. Każda ze stron miała jednak swoje własne cele i podejmowała kroki zmierzające do wzmocnienia własnej pozycji w regionie. Nieprzyjaźń w stosunkach między dworem Nguyenów a dynastią Chakri zaczęła więc stopniowo narastać, osiągając kulminację za panowania króla Minh Manga (Wietnam) i króla Ramy III (Syjam).