Korpus dyplomatyczny konsulatów niemieckich na sowieckiej Ukrainie (1922-1938) - Vovchuk, Liudmyla (Przegląd Nauk Historycznych, 2023)
W artykule przeanalizowano działalność niemieckich instytucji konsularnych na terenie sowieckiej Ukrainy w latach 1922–1938. Niemieckimi przedstawicielami konsularnymi działającymi w ukraińskich miastach byli zawodowi dyplomaci, posiadający wyższe wykształcenie, doskonałą znajomość języków obcych oraz głęboką wiedzę z zakresu historii, geograﬁi, statystyki, ekonomii politycznej i prawa międzynarodowego. Działając na Ukrainie konsulowie niemieccy poważnie traktowali swoje obowiązki służbowe: normalizację dwustronnych stosunków handlowo-gospodarczych, nawiązywanie więzi kulturowych, ochronę i pomoc obywatelom niemieckim mieszkającym w okręgu konsularnym. Jednym z ważnych aspektów działalności konsularnej było pełnienie funkcji „szpiega honorowego”.