Przedsiębiorczość jako sposób adaptacji zesłańców postyczniowych na Syberii Zachodniej - Mulina, Swietłana A.; Legieć, Jacek (Przegląd Nauk Historycznych, 2020)
W artykule autorzy analizują działalność gospodarczą zesłanych uczestników powstania styczniowego na Syberii Zachodniej i jej rolę w procesie ich adaptacji. Przedstawiono strategie zakładania i rozwoju przedsiębiorstw prowadzonych przez polskich zesłańców oraz cechy charakterystyczne dla ich funkcjonowania. Autorzy dochodzą do wniosku, że polska przedsiębiorczość na Syberii nie miała wyraźnego charakteru etnicznego.