Some Troubles with Defining Pedagogical Notions - Horbaczewska, Dorota (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1993)
Język nauk pedagogicznych wielokrotnie poddawany był krytyce. Jego porządkowanie należyrozpocząć od sprecyzowania pojęć: „wychowanie” , „kształcenie” i „nauczanie” , uważanych zapodstawowe pojęcia pedagogiczne, a dotąd nieokreślone w sposób zyskujący aprobatę przynajmniejwiększości pedagogów. Większość kontrowersji i sporów dotyczy przede wszystkim treścii zakresu pojęcia „wychowanie ". Różnorodność ujęć i sposobów użycia tego terminu powodujetrudności w porozumiewaniu się, wieloznaczność i chaos w dyskusjach i rozważaniach pedagogicznych.Analiza literatury ze zwróceniem szczególnej uwagi na definicje omawianego pojęciai codzienna praktyka pedagogiczna pozwoliły na przeprowadzenie próby uświadomienia wszystkimposługującym się językiem nauk pedagogicznych trudności, z jakimi borykają się pedagodzyteoretycy w precyzowaniu swego języka.