Une „Science des livres” est-elle possible? - Gaudin, Claude (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1993)
Artykuł stanowi uzasadnienie twierdzącej odpowiedzi na pytanie, czy możliwa jest „Naukao książce Katalogi oraz bibliografie pełnią funkcję przewodników wskazujących czytelnikomdrogi poznania; zawierają one wiedzę szczególną i specyficzną. Przedmiotem rozważań jest analizadefinicji bibliografii sformułowanych przez teoretyków zajmujących się tą problematyką: scharakteryzowanezostały koncepcje, których autorami są: W. Greg, F. Bowers, D. P. Mc Kenzie.Porównanie różnych poglądów, dotyczących przedmiotu, zakresu oraz zadań bibliografii, jestźródłem refleksji, ukazującej znaczenie pracy bibliografa w różnych aspektach. „Nauka o książce”jako główny przedmiot swych zainteresowań uznaje tę oryginalną wiedzę, która jest rezultatempracy bibliografa.