Une perspective á la Montague de la se'mantique des situations - Villegas, Luis (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1990)
Autor podejmuje próbę skonstruowania syntaksy i semantyki języka tworzonego dla ujęcia dążeń wyrażonych przez J. Barwise'a i J. Perry'ego w ich dziele "Situations and Attitudes" (Cambridge, 1963). Idąc przy tym za sugestią van Benthema, przedstawia ten język jako typ języka znany z pragmatyki R. Montague. Istnieją już, jak wiadomo, próby takiego przekładu na struktury typu Montague (J. Bacon, 1968). Autor wyraża pogląd, że jego prezentacja, niewątpliwie uproszczona i odwołująca się także do idei zawartych implicite w tych dwu teoriach, nie prowadzi jednak do wątpliwych wyborów interpretacyjnych.