Несколько заметокоб oпeрaциoлизмe - Papiewski, Andrzej; Skalski, Tadeusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1985)
Przedmiotem pracy jest krytyka operacjonalistycznego sposobudefiniowania pojęć w naukach empirycznych i zarazem próba wykazania, że pewne trudności, na które natrafia metodologia przyrodoznawstwadają się zadowalająco wyjaśnić bez uciekania się do rozwiązańproponowanych przez operacjonizm.Autorzy posługując się przykładem trzech pomiarów tego samegoobiektu pokazują, że dwa spośród nich są w pewien sposób równoważnei na końcu artykułu formułują ogólniejsze kryterium równoważności metod pomiarowych - ze względu na teorię błędów, logikę klasyczną i odpowiednie dla danej sytuacji działy matematyki. Metodyw taki sposób równoważne, chociażby z innego powodu zupełnieróżne, nawet w przypadku akceptacji postulatów operocjonizmu uważaćmożna za określające tę samą wielkość.