Powstanie logiki i pojęcie logiczności - Maciaszek, Janusz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 2003)
W rozdziale pierwszym, obok niezbędnych ustaleń terminologicznych, przedstawiłem zarys najdawniejszej historii logiki, starając się pokazać w jaki sposób sylogistyka Arystotelesa spełniała wymóg uniwersalności. [ZE WSTĘPU AUTORA]