Is Kazimierz Ajdukiewicz’s Critique of Idealism Conclusive? - Rosiak, Marek (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1993)
Ajdukiewicz podejmował kilkakrotnie próbę analizy i krytyki metafizycznego idealizmu zarówno w jego wersji obiektywnej, jak subiektywnej. Angażował do tego celu pewne pojęcia i wyniki współczesnej metalogiki, co stanowiło przykład zastosowania właściwej mu metody analizy filozoficznej, zwanej metody parafraz. Analiza Ajdukiewiczowskiej argumentacji ukazuje jej dalece niekonkluzywny charakter, jak również zdaje się wykazywać, że metoda parafraz nie znajduje tu swego efektywnego zastosowania. Konkluzją przedstawionych rozważań jest hipoteza, iż fundamentalne przekonania metafizyczne nie poddają się krytyce o charakterze semiotycznym.