Kant on Duties Regarding Nature - Guyer, Paul (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1991)
Autor zbiera i przedstawia poglądy Kanta dotyczące natury, tj. przyrody nieożywionej, roślin i zwierząt. Obowiązki te - unikanie niszczenia piękna przyrody nieożywionej i roślin oraz unikanie wyrządzania cierpień zwierzętom - zdaniem Kanta - należą do obowiązków człowieka wobec samego siebie, bowiem mają one wpływ na rozwój uczuć sprzyjających moralności. Obowiązki dotyczące natury nie mają jednak charakteru bezwzględnego, a jedynie względny, muszą bowiem być zgodne z wolnością człowieka do korzystania z dóbr natury dla ludzkich potrzeb. Obowiązki wobec natury mają być uważane wszakże za ważniejsze od obowiązków wobec innych ludzi, gdyż należą one do obowiązków człowieka wobec samego siebie, a te są zdaniem Kanta najważniejsze.