Некоторые методологические и логичеокие оообениооти научного предвидения - Koczondi, Andreasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Philosophica. Ethica-Aesthetica-Practica, 1985)
Autor przeprowadza rozwalanie zmierzające do uchwycenia pewnych metodologicznych i logicznych osobliwości procesu predykcji (procesu naukowego przewidywania). Dla zrealizowania swego zamiaru dyskutuje szczegółowo obiektywne i subiektywne przesłanki procesu predykcji i w oparciu o tę analizę charakteryzuje główne rodzaje przewidywania i ich wewnętrzną strukturę. Dodatkowo, przedyskutowane zostały organicznie związane z przewidywaniem procesy takie, jak np. prognozowanie oraz naukowe wyjaśnianie. Końcowy fragment artykułu, najbardziej moim zdaniem wartościowy, przynosi rozważania dotyczące tzw. modelowego przewidywania.