Prawo do pracy w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 1997 roku - Jarczyński, Krzysztof (Paragraf. Studia z Prawa i Administracji, 2024)
Będąc sposobem na zdobycie niezbędnych do utrzymania się środków finansowych, praca pełni w życiu człowieka bardzo ważną rolę. Pomimo tego Konstytucja Rzeczypospolitej nie wyraża prawa człowieka do pracy wprost. W artykule dokonano analizy przepisów Konstytucji oraz orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego w celu zbadania, w jaki sposób odnosi się ona do prawa do pracy. Celem opracowania jest wskazanie konkretnych przepisów Konstytucji dotyczących prawa do pracy. Umożliwi to określenie zakresu przedmiotowego tego prawa oraz wykazanie, które z jego elementów podlegają ochronie sądowej. Artykuł wskazuje, jakie działania powinny być podejmowane przez rządzących, żeby umożliwić realizację prawa do pracy.