Nieprzerywalność urlopu wypoczynkowego a możliwość odwołania z urlopu przez pracodawcę - Łuczyński, Patryk (Paragraf. Studia z Prawa i Administracji, 2023)
Artykuł dotyczy kwestii nieprzerywalności urlopu wypoczynkowego jako jednej z jego cech konstrukcyjnych, a także ustawowego wyjątku od tej zasady, jaką jest możliwość odwołania pracownika z urlopu przez pracodawcę. Skupiono się w nim na przedstawieniu teoretycznych i praktycznych problemów, związanych z możliwością odwołania pracownika z urlopu przez pracodawcę, w tym dokonano oceny poglądów doktryny i orzecznictwa w tej materii.