Kontrola operacyjna Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego - Florczak, Kamil (Paragraf. Studia z Prawa i Administracji, 2024)
Celem artykułu jest omówienie kontroli operacyjnej na przykładzie ustawy o Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Agencji Wywiadu. Środek ten, potocznie zwany inwigilacją, jest jedną z najdotkliwszych ingerencji w konstytucyjnie zagwarantowaną wolność komunikowania się. Głównym uzasadnieniem dla podejmowania tak daleko idących środków jest bezpieczeństwo państwa czy wykrywanie i zapobieganie przestępstwom. Autor objaśnia instytucję kontroli operacyjnej na gruncie wspomnianej ustawy. Jednak należy zaznaczyć, iż przepisy regulujące inwigilację w innych ustawach są w gruncie rzeczy takie same. Artykuł przedstawia formy kontroli operacyjnej, jej podstawy i cel także w kontekście orzecznictwa polskiego oraz Europejskiego Trybunału Praw Człowieka.