Ewolucja ochrony konsumenta w przypadku braku zgodności towaru z umową. Uwagi w kontekście implementacji dyrektywy 2019/771 w sprawie niektórych aspektów umów sprzedaży towarów do prawa polskiego - Dąbrowska, Wiktoria; Zań, Natalia (Paragraf. Studia z Prawa i Administracji, 2023)
20 maja 2019 r. została uchwalona Dyrektywa 2019/771 Parlamentu Europejskiego i Rady, która wprowadziła wiele zmian w zakresie ochrony praw konsumenta oraz sprzedaży konsumenckiej. Dostosowanie dotychczasowych przepisów prawa polskiego oraz wprowadzenie nowych tak, by odpowiadały celom wspomnianego wyżej aktu stanowiło niemałe wyzwanie legislacyjne, które prowadziło do różnych wątpliwości. Niniejsza praca ma na celu przegląd tej problematyki, zwracając szczególną uwagę na zmiany dotyczące ochrony konsumentów oraz instytucji rękojmi.