Problematyka wszczęcia i przebiegu postępowania podatkowego - Zbroja, Michał (Paragraf. Studia z Prawa i Administracji, 2023)
Niniejsze opracowanie podejmuje temat wszczęcia i prowadzenia postępowania podatkowego po zakończeniu kontroli podatkowej. W szczególności przedmiotem analizy jest przebieg i problematyka tego postępowania. Treść artykułu wzbogacono dodatkowo o omówienie zażaleń przysługujących kontrolowanemu podmiotowi. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie tezy, iż przebieg postępowania podatkowego jest skomplikowanym mechanizmem, posiadającym swoje problemy interpretacyjne i organowe w odniesieniu do przepisów Ordynacji podatkowej, przez co wymagającym zmian nowelizacyjnych. Przy tworzeniu tego tekstu posłużono się aktami prawnymi, orzeczeniami sądowymi oraz interpretacjami naukowymi zawartymi w doktrynie.