Nowe technologie w terapii logopedycznej dzieci z zaburzeniami mowy - Jatkowska, Joanna (Logopaedica Lodziensia, 2020)
Polska logopedia wykorzystuje technologie informacyjno-komunikacyjne (TIK) w diagnozie i terapii od ponad trzydziestu lat. Początkowo logopedzi korzystali ze światowych aplikacji, by w latach dziewięćdziesiątych XX zacząć tworzyć własne programy komputerowe, dostosowane do specyfiki języka polskiego. Wraz z rozwojem internetu pojawiły się logopedyczne platformy e-learningowe. Jedną z nich autorka niniejszego artykułu wykorzystała w terapii logopedycznej dzieci z zaburzeniami mowy, by sprawdzić, czy nowe technologie mogą przyczyniać się do poprawy artykulacji. Przeprowadzony eksperyment pedagogiczny pokazał, że autorska koncepcja b-learningu może być skuteczna w terapii logopedycznej dzieci.