Współpraca logopedy z laryngologiem i foniatrą w procesie rehabilitacji zaburzeń głosu i mowy - Marciniak-Firadza, Renata (Logopaedica Lodziensia, 2018)
W związku z olbrzymimi postępami w medycynie i tworzeniem się wielospecjalistycznych zespołów w ostatnich kilkunastu latach zacieśnia się związek logopedii z medycyną. Celem artykułu jest omówienie wybranych aspektów współpracy logopedy z laryngologiem (przede wszystkim specjalizującym się w onkologii laryngologicznej) i foniatrą. Zaprezentowano wybrane aspekty tej współpracy, między innymi zadania logopedy – członka interdyscyplinarnego zespołu specjalistów – w procesie terapii osób z chorobami nowotworowymi w obrębie jamy ustnej, jamy nosowej, krtani i gardła oraz osób z zawodowymi dysfoniami.