Diagnoza i terapia logopedyczna pacjenta w łagodnej fazie otępienia alzheimerowskiego - Antczak-Kujawin, Justyna (Logopaedica Lodziensia, 2018)
W artykule przedstawiono opis przypadku 85-letniego mężczyzny z otępieniem alzheimerowskim w fazie łagodnej. Omówiono wyniki diagnozy logopedycznej i wskazano metody postępowania diagnostycznego. Opisano charakter zaburzeń mowy w otępieniu alzheimerowskim, ze szczególnym uwzględnieniem objawów zaburzeń sprawności leksykalno-semantycznej oraz sprawności narracyjnej. Wskazano również główne cele i strategie terapeutyczne oraz metody terapii logopedycznej stosowane w przypadku badanego pacjenta. Przedstawiono propozycję terapii logopedycznej, obejmującą opis pierwszych dwunastu miesięcy terapii.