Niedokształcenie mowy o typie afazji u dziecka sześcioletniego – studium przypadku - Antczak‑Kujawin, Justyna (Logopaedica Lodziensia, 2017)
Artykuł dotyczy problematyki niedokształcenia mowy o typie afazji. Stanowi studium przypadku sześcioletniej dziewczynki z zaburzeniami rozwoju mowy i języka. Autorka poddaje ocenie możliwości językowe i komunikacyjne dziecka. Dokonuje szczegółowej charakterystyki jego mowy z odniesieniem do wszystkich podsystemów języka (fonologicznego, morfologicznego, leksykalnego i składniowego). Przedstawiona została również procedura diagnozy oraz propozycja terapii logopedycznej.