Mowa osób z rozszczepem wargi i/lub podniebienia w świetle wybranych polskich publikacji naukowych XXI wieku - Pluta-Wojciechowska, Danuta (Logopaedica Lodziensia, 2025)
Autorka przedstawia analizę wybranych polskojęzycznych publikacji naukowych podejmujących problematykę mowy osób z rozszczepem wargi i/lub podniebienia, jakie ukazały się w XXI wieku. Badania objęły 10 czasopism, w których poszukiwano artykułów uwzględniających tematykę zaburzeń mowy u osób z wadą w obrębie środkowej części twarzoczaszki. Prowadzona kwerenda umożliwiła określenie liczby publikacji na temat mowy osób z rozszczepem, ich rodzajów oraz problematyki. Podjęte analizy umożliwiają określenie podstawowych problemów, jakie stały się przedmiotem badań naukowych opisanych przez autorów publikacji.