Taksonomia afazji – kryteria klasyfikacji oraz rodzaje zespołów zaburzeń - Milewska, Karolina; Okurowska-Zawada, Bożena; Kackieło-Tomulewicz, Justyna; Samusik, Maciej Jerzy (Logopaedica Lodziensia, 2021)
W artykule zestawiono istotne kryteria podziałów afazji, które prezentują różne metody podejścia do schorzenia. Omówiono klasyczne postacie afazji, nieklasyczne postacie afazji oraz podział afazji ze względu na stanowiska wybranych autorów. Każde przyjęte kryterium zostało wzbogacone o opisy najważniejszych właściwości danego typu afazji, spotykanych w praktyce logopedycznej. Przedstawiono także współczesne podejście do diagnozy i terapii tego zaburzenia.