Problem nędzy i miłosierdzia w aktach prawnych i utworach literatury rosyjskiej XVII i XVIII wieku - Ptasińska, Małgorzata (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Rossica, 2000)
Celem niniejszego szkicu jest przedstawienie postaci nędzarza-żebrakaw XVII- i XVIII-wiecznej literaturze rosyjskiej, a dokładniej: w literaturzeplebejskiej i piśmiennictwie jarmarcznym tego okresu. Przedmiotem rozważańnie będzie więc „jurodiwyj”, lecz żyjący z jałmużny nędzarz (нищий)- bohater „świata śmiechu”, ale jednocześnie postać pozostająca w kręgupojęć, programów i sporów religijnych epoki. Interesować nas będziewizerunek żebraka jako jednego z przedstawicieli kategorii ludzi społecznegomarginesu, pojęcie jałmużny jako sposobu jego życia oraz stosunek do nichówczesnego społeczeństwa.