Zasady psychologii postaci w językoznawstwie - Kwiatkowska, Alina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1997)
Autorka zwraca uwagę na to, że główne zasady psychologii postaci, formułowane pierwotnie w celu wyjaśnienia mechanizmów percepcji wizualnej, odnoszą się również do mechanizmów językowych na różnych poziomach. Ogólna zasada prymatu całości – „postaci” nad częścią, fakt, że postać nie da się sprowadzić jedynie do sumy jej elementów, jest również jedną z głównych zasad języka. Podział pola postrzegania na figurę i tło, jak i bardziej szczegółowe prawa determinujące ten podział (np. tendencja zamknięcia całości) znajduje odzwierciedlenie lub analogię w wielu konstrukcjach językowych. Sugeruje to, że język jest związany z percepcją wizualną bardziej niż przyznawały to tradycyjne teorie językoznawcze.