Czasowniki opisujące zajwiska naturalne - Bogucki, Łukasz (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1997)
Artykuł dotyczy pewnych szczególnych właściwości semantycznych charakteryzujących jednolitą grupę słów angielskich, określanych tu jako czasowniki opisujące zjawiska naturalne. Zawiera on ogólne kryteria wyboru tychże czasowników, jednocześnie definiując pojęcie zjawiska naturalnego, listę czasowników angielskich wybranych wg podanych kryteriów i uporządkowanych wg grup i podgrup, oraz analizę semantyczną każdego czasownika.