Wybrane zagadnienia dotyczące czasowników mówienia - Witczak-Plisiecka, Iwona (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1997)
W artykule omówiono wybrane problemy dotyczące opisu semantycznego czasowników mówienia w języku angielskim i polskim. Celem artykułu jest ukazanie możliwości ewentualnego zastosowania współczesnych teorii semantycznych do opisu znaczenia leksykalnego ze szczególnym uwzględnieniem analizy konceptualnej. Omówione zagadnienia koncentrują się na metodach formalizacji znaczenia leksemów oraz ich wzajemnych relacji. Końcowa część artykułu zawiera przykładowe robocze hasła słownikowe, stworzone do dalszego zastosowania w komputerowym tezaurusie polsko-angielskim (BIT), przygotowywanym w Instytucie Anglistyki Uniwersytetu Łódzkiego. Przedstawiona analiza nie jest uważana za ostateczną.