Językoznawstwo korpusowe a leksyka - Lewandowska-Tomaszczyk, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1997)
Autorka analizuje miejsce i funkcje korpusów językowych w analizie leksykograficznej języka oraz w jej zastosowaniach leksykograficznych. Badana problematyka dotyczy akwizycji wiedzy leksykalnej z lingwistycznych danych korpusowych, wielokrotnego używania tej wiedzy w zadaniach leksykografii jedno- i wielojęzycznej oraz możliwych implikacji takich metodologii w analizie słownictwa języka naturalnego. W pracy poruszono zagadnienia automatycznej analizy językowych danych korpusowych i zaprezentowano ich przykłady na materiale języka angielskiego.