Nie tylko urzędas. O słowotwórczych sposobach wartościowania samorządowców i pracowników administracji - Pilińska, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2022)
Przedmiotem rozważań zawartych w artykule są derywaty ekspresywne, których podstawami są nazwy urzędów (np. burmistrz — burmistrzunio), stanowisk administracyjnych (np. naczelnik — naczelniozo) i funkcji polityczno-społecznych (np. radna — radmistrzyni). Na materiał zebrany na potrzeby analizy słowotwórczej składają się wyłącznie nazwy pospolite. Nadrzędnym celem rozważań jest pokazanie bogactwa wykładników formalnych służących wartościowaniu nazw stanowisk i funkcji skupionych wokół samorządu terytorialnego i administracji państwowej.