Normalizacja na tle innych czynników kształtowania języka literackiego - Migdał, Jolanta; Walczak, Bogdan (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 2020)
Autorzy — opierając się na wypowiedziach z epoki, tzn. z XVI i pierwszej połowy XVII w. — upominają się o rolę normalizacji w procesie kształtowania się polskiego języka literackiego. Skonfrontowanie normalizacji językowej z grafizacją w tym procesie pozostawiają do osobnego opracowania.