Czasowniki i pojęcia – rozważania na temat leksykologii stosowanej - Lewandowska-Tomaszczyk, Barbara (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica, 1993)
Celem artykułu jest przedyskutowanie różnych sposobów opisu pojęć czasownikowych w językoznawstwie dla celu ich użycia w praktyce leksykograficznej. Skoncentrowano się szczególnie na metodzie dekompozycji komponencjalnej oraz podejściach kognitywnych wskazując na ich zalety, jak i mankamenty. Omówiony został projekt leksykograficzny tezaurusa bilingwalnego BIT prowadzony przez autorkę w Instytucie Anglistyki UŁ, jego część Łódź English-Polish and Polish-English Dictionary of Verbal Concepts (DoV), jego zastosowania oraz możliwości wdrożenia komputerowego.