Nazwy nadmorskich ośrodków wypoczynkowych Rosji i Polski (na przykładzie miast Anapa, Gdańsk, Gdynia i Sopot) - Ratajczyk, Krystyna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, 2018)
Przedmiotem artykułu są nazwy pensjonatów nadmorskich kurortów Rosji i Polski. Materiał badawczy pochodzi ze stron Internetowych ośrodków wypoczynkowych miast Anapa, Gdańsk, Gdynia i Sopot. Nazwy hoteli rozpatrywane są w trzech grupach: nazwy przeniesione, nazwy nieprzeniesione, czyli neologizmy nazewnicze oraz nazwy obce. W artykule zwrócono też uwagę na funkcje imion domów wczasowych: reklamową i informacyjną.