Funkcje składniowe leksemu radość i jego rosyjskie ekwiwalenty przekładowe - Rudyk, Anna (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica Rossica, 2017)
Artykuł prezentuje rosyjskie ekwiwalenty nazywającego emocję rzeczownika radość. Jako źródło materiału faktograficznego posłużyły teksty współczesnej prozy polskiej i jej rosyjskiego przekładu. W większości przypadków wystąpił słownikowy odpowiednik радость.