Nauczyć e-czytać cyfrowych tubylców. Na marginesie Kate Pullinger, Inanimate Alice oraz iTeach with Alice - Przybyszewska, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2019)
Artykuł skupia się na problemie kształtowania kompetencji młodych czytelników do lektury tekstów należących do obszaru literatury elektronicznej czy – szerzej – tekstów nowomedialnych (tzw. e-literacies), również na roli nauczyciela w tym procesie. Głównym case study jest cykl Inanimate Alice wraz z towarzyszącą mu platformą edukacyjną iTeach with Alice, ukazany jako tekst, który stał się „edukacyjnym blockbusterem” i od lat nie tylko zdobywa kolejne nagrody, lecz jest włączany do programów nauczania w kolejnych krajach. Autorka szczegółowo analizuje jego medialną formę i strukturę a także omawia historię projektu oraz rozmaite sposoby jego dydaktycznego wykorzystania. W tym kontekście przedstawia też szersze wnioski dotyczące kształtowania e-literacies u najmłodszych e-czytelników i roli nauczyciela w tym procesie, bazując również na doświadczeniach z prowadzonych warsztatów i zajęć.