Dostępność strony internetowej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego w świetle badań własnych - Sadowska, Wiktoria (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2023)
Tematyka dostępności stron internetowych cieszy się coraz większą popularnością wśród specjalistów w dziedzinie produktów cyfrowych. Na przestrzeni lat świadomość społeczna dotycząca potrzeb osób zmagających się z niepełnosprawnościami i innymi utrudnieniami znacznie wzrosła, co przekłada się na chęć tworzenia rozwiązań odpowiadających tymże potrzebom. Celem artykułu było zbadanie stopnia dostępności cyfrowej strony internetowej Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Posłużono się metodą techniczną. Przeprowadzone badania wykazały, że analizowana strona jest dostępna cyfrowo w średnim stopniu. Pomimo spełniania wielu podstawowych kryteriów, brakuje na niej wielu ważnych rozwiązań ułatwiających korzystanie osobom z niepełnosprawnościami oraz seniorom.