Przywracanie pamięci o parafii ewangelickiej w Nowym Dworze i jej członkach w publikacjach Marii Kaucz (wydanych w latach 2013–2022) - Sokół, Aneta M. (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Librorum, 2025)
Materiał dotyczy nieistniejącej parafii luterańskiej w Nowym Dworze, która została zlikwidowana po 1945 r. ze względu na niemieckość tej społeczności. Publikacje o tej parafii i jej członkach przedstawiła Maria Kaucz, potomkini nowodworskich luteran. Publikacje te przywracają pamięć o pastorach, którzy służyli w Nowym Dworze, oraz o niemieckich członkach wspólnoty parafialnej i ich skomplikowanych losach, ze szczególnym uwzględnieniem rodzin luterańskich z kolonii Nowy Modlin, która wchodziła w skład nowodworskiej parafii. Prezentowana działalność wydawnicza Marii Kaucz wzbogaca pamięć zbiorową współczesnej diaspory luterańskiej.