Dysleksja na lekcji języka polskiego jako obcego - Bielecka, Urszula (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2014)
W artykule pokazano, w jaki sposób dysleksja rozwojowa wpływa na efektywność przyswajania języka polskiego jako obcego i jak może oddziaływać na postawę psychiczną uczącego się. Tekst jest próbą odpowiedzi na pytanie o rolę nauczyciela w procesie dydaktycznym, w którym uczestniczą dyslektyczni studenci. Zawiera także propozycje ćwiczeń ułatwiających akwizycję języka.