O kształtowaniu kompetencji genologicznej w nauczaniu języka polskiego jako obcego - Grochala, Beata (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2019)
W artykule zaprezentowano zagadnienia teoretyczne dotyczące kompetencji genologicznej jako takiej, a także w odniesieniu do nauczania języków obcych w ogóle, a zwłaszcza języka polskiego jako obcego. Przedstawiono również praktyczne aspekty związane przede wszystkim z nauczaniem odmian specjalistycznych, w obrębie których wykształciły się specyficzne gatunki.