Językowe środki perswazji w polskich i słoweńskich reklamach - Bednarska, Katarzyna (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2014)
W artykule została przedstawiona krótka analiza słoweńskich i polskich reklam prasowych pod kątem językowych środków perswazji. Porównano kilkanaście ogłoszeń, których podstawą są frazeologizmy, tryb rozkazujący, pytania, gry językowe, wulgaryzmu i potocyzmy. Ponadto zwrócono uwagę na możliwość wykorzystania reklam na lekcjach języka polskiego lub słoweńskiego jako obcego.