Znaczenie, sens, negocjowanie znaczeń – o „ambisemicznym” charakterze konceptualizacji - Kudra, Barbara; Kudra, Andrzej (Acta Universitatis Lodziensis. Kształcenie Polonistyczne Cudzoziemców, 2014)
Omawiana jest rola ambisemii (to proces reinterpretacji kategorii pojęciowych) w sytuacji komunikacyjnej (także o charakterze glottodydaktycznym), w której pojawia się zjawisko negocjowania znaczeń; poddane jest ono tu krytycznej analizie. Rozpatrywana jest też rola ambisemii w akcie konceptualizacji.