Wykorzystanie terenów poprzemysłowych i nowa forma organizacji przemysłu w mieście na przykładzie Wałbrzycha - Długosz, Mateusz (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2019)
Na skutek transformacji ustrojowej z 1989 r. w wielu ośrodkach przemysłowych nastąpił kryzys lokalnej gospodarki. Jednym z takich przykładów jest Wałbrzych, w którym restrukturyzacja górnictwa i likwidacja niektórych zakładów przemysłowych doprowadziła do wielu przeobrażeń w przestrzeni miasta. Nie wszystkie tereny poprzemysłowe zostały powtórnie zagospodarowane. Mimo to współcześnie obserwuje się przyrost terenów przemysłowych związanych z działalnością Wałbrzyskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej „Invest-Park”.