Rank-clocks – trajektorie rang 100 największych miast w Polsce w latach 1950–2022 - Jażdżewska, Iwona (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2025)
Niniejsze badanie odwołuje się do metody rank-clocks (pol. ‘zegar rang’) zaproponowanej przez Batty’ego (2006), który zwrócił uwagę, że klasyczna metoda rank-size opracowana przez Zipfa (1949) pomija w analizie mikrozmiany w hierarchii miast. Na podstawie liczby ludności 100 największych polskich miast prześledzono ich ranking w latach 1950–2022 i wskazano te miasta, których trajektorie były zbliżone do tych klasycznych zaproponowanych przez Batty’ego (2014). Metoda wykorzystuje wykres biegunowy nazywany zegarem rang. Pozwolił on na odszukanie i wskazanie najbardziej stabilnych miast w systemie, a także wychodzących lub spektakularnie wchodzących do 100 największych miast systemu osadniczego Polski.