Stan zdrowia i umieralność jako determinanty procesu depopulacji – analiza na przykładzie województwa łódzkiego - Wróblewska, Wiktoria (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2017)
<span style="line-height: 115%; font-family: 'Calibri','sans-serif'; font-size: 11pt; mso-ascii-theme-font: minor-latin; mso-fareast-font-family: Calibri; mso-fareast-theme-font: minor-latin; mso-hansi-theme-font: minor-latin; mso-bidi-font-family: 'Times New Roman'; mso-bidi-theme-font: minor-bidi; mso-fareast-language: EN-US; mso-ansi-language: PL; mso-bidi-language: AR-SA;">Praca dotyczy oceny stanu zdrowia i umieralności województwa łódzkiego na tle sytuacji ogólnopolskiej oraz województw o najlepszych wskaźnikach trwania życia. Do analizy wykorzystano metodę dekompozycji różnic w trwaniu życia według płci i grup wieku. Zastosowana metoda pozwoliła na identyfikację grup wieku, w których zmiany w umieralności miały największy wpływ na poziom parametru eо. Podjęte zagadnienie ma istotne znaczenie w świetle obserwowanej od lat depopulacji województwa łódzkiego.