Polityka mieszkaniowa jako narzędzie ograniczania depopulacji: wybrane instrumenty stosowane w polskich miastach - Krystek-Kucewicz, Bogumiła; Kaszuba, Krzysztof (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2017)
Depopulacja to zjawisko coraz silniej widoczne w polskich miastach. Motywacją osób opuszczających na stałe rodzinne miasto jest dążenie do poprawy warunków życia i pracy. Znaczna grupa osób deklaruje jednak, że zrezygnowałaby z wyjazdu, gdyby w mieście odnalazła możliwość zatrudnienia, odpowiednie warunki mieszkaniowe oraz ofertę spędzania czasu wolnego. Władze miasta mogą w istotnym stopniu realizować te oczekiwania w ramach prowadzonej polityki mieszkaniowej. Celem artykułu jest przedstawienie tych instrumentów miejskiej polityki mieszkaniowej, które są stosowane, aby ograniczyć zjawisko depopulacji. Przedstawiono m.in. najczęściej wykorzystywane instrumenty, jak również nowatorskie rozwiązania, które są próbą indywidualnego podejścia do problemów charakterystycznych dla wybranych miast.