Wywodzący się z nowego urbanizmu tradycyjny model urbanizacyjny jako jedna z zasad odnowy poprzemysłowych centrów miast. Studium porównawcze Lyonu i Łodzi - Cysek-Pawlak, Monika Maria; Krystkowski, Tomasz; Misiak, Jakub (Konwersatorium Wiedzy o Mieście, 2019)
Celem autorów artykułu jest ocena roli tradycyjnego modelu urbanizacyjnego (eng. Traditional Neighborhood Design TND), jednej z zasad Nowego Urbanizmu, w regeneracji postindustrialnych centrów miast. Struktura artykułu jest następująca: w pierwszej części przedstawiono współczesne elementy wywodzące się z TND. Następnie przeanalizowano ich faktyczne i zadeklarowane wykorzystanie w strategiach odnowy obszarów poprzemysłowych. Na końcu oceniono ich efektywność – wpływ na poprawę jakości użytkowania przestrzeni. Powyższy cel został osiągnięty poprzez analizę zastosowania narzędzi planowania tradycyjnego modelu urbanizacyjnego (TND) w dwóch projektach rewitalizacji miast na różnych poziomach zaawansowania. Omawianymi przypadkami są obszary centralne metropolii Lyonu we Francji oraz Łodzi w Polsce.